Emine Erdoğan Meridyen Toplantıları’nda

Meridyen Derneği’nin başlattığı tematik Meridyen Toplantıları’nın üçüncüsü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla 19 Ocak 2013 Cumartesi akşamı İstanbul Marriott Hotel Asia’da gerçekleştirildi.

Çok sayıda akademisyen, sanatçı ve yazarların yanı sıra, bakan eşleri, iş kadını, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Meridyen Derneği’nin üye ve gönüllülerinin katılımıyla ‘Kadınların Eğitimi’ teması çerçevesinde gerçekleşen toplantı, sunucu Ezgi Serter’in hoş geldiniz konuşması ve Meridyen Derneği’nin faaliyet alanlarını konu alan kısa tanıtım videolarıyla başladı.

Onur konuğu Emine Erdoğan konuşmasına dernek bünyesinde yapılan tematik toplantıları, uluslararası alanda çalışma yapan genç kadınları entelektüellerle buluşturmaya yönelik faaliyetleri, ülkeye yeni ufuklar kazandırması bakımından önemli bir etkinlik olarak gördüğünü belirten Bayan Erdoğan, gelecek dönemin kadınlar konusunda çok daha güzel olacağını söyleyerek ”Türkiye’nin kadın meselesinde çok önemli bir dönemeci geride bıraktığına inanıyorum” dedi

Emine Erdoğan, kendileri için asıl olanın ”insanların cinsiyetleri, ırkları, inançları değil, eşref-i mahlûkat sıfatıyla yaratılmış olmaları” olduğunu belirterek, ”Biz kızlarımızın, kadınlarımızın her alanda en iyi eğitimleri almasını sağlayarak, aile kurumumuzu güçlü hale getirmenin çabası içindeyiz” dedi.

”Türkiye’nin kadın meselesinde çok önemli bir dönemeci geride bıraktığına inanıyorum” diyen Bayan Erdoğan, artık kadınların, karşılaştıkları sıkıntılar konusunda yardım alabilecekleri, destek bulabilecekleri yaygın ve etkin mekanizmalar bulunduğunu, ülkenin geçirdiği 10 yılda gerçekleştirdiği en büyük başarılardan birinin de, kadına bakışta yaşanan bu büyük değişim olduğunu vurguladı.

Gelecek dönemin kadınlar konusunda çok daha güzel olacağını belirten Bayan Erdoğan, ”Eğitimli ve özgüveni yüksek kadınlarımız, aile kurumumuzun ve toplumumuzun geleceğinin teminatı olarak, şüphesiz, geleceğimizde çok daha önemli misyonlar üstlenecekler” ifadesini kullandı.

Emine Erdoğan, şu şekilde devam etti:

”Hangi coğrafyada olursa olsun, yetim ve öksüzlere el uzatmak, onlara sahip çıkmak, onların derdini dert edinmek, herkesten, ama herkesten önce, bizlerin sorumluluğu olmalıdır. Önemli olan o ilk adımı atabilmektir. Kadınlarımız bu tür girişimleri başlatacak donanıma ve cesarete sahip olduklarında, tüm toplumun peşlerinden geldiğini göreceklerdir. Bugün, ülkemizin dört bir yanında faaliyet gösteren yardım derneklerinin, gönüllü kuruluşların asli unsurlarını kadınlarımızın oluşturması tesadüf değildir. Kadın elinin, kadın merhametinin, kadın yardımseverliğinin olmadığı bir iş eksiktir, yarımdır, sürdürülebilir değildir.”

Konuşmasının ardından Erdoğan’a, Meridyen Derneği Başkanı Saliha Büyükdeniz tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Programda ayrıca Meridyen Derneği Yönetim Kurulu üyelerinden Dr. Sare Davutoğlu da, bu alanda yapılan faaliyetlerin önemine dikkat çeken kısa bir konuşma yaptı.

Meridyen Derneği’nin kuruluş amacına değinen Davutoğlu, derneğin çalışmalara başladığı 2006’dan bu yana çok sayıda lisansüstü öğrenciye maddi destek sağlayarak sosyal bilimler alanındaki projeleri desteklediğini söyledi.

Geçmişte bilimsel araştırma denildiğinde, daha çok fen bilimlerinin anlaşılmasının sosyal bilimlere verilen desteği sınırlı kıldığını dile getiren Davutoğlu, bu durumun içinde yaşanılan dünyayı daha iyi yorumlayacak ve sorunların çözümüne daha çok çaba harcayacak sosyal bilimcilerin yetişmesini geciktirdiğini kaydetti.

Bir grup kadının 6 yıl önce ”Bir kişiye yeten iki kişiye de yeter”, ”İki alacağına bir al” sloganıyla yola çıkarak, ağırlıklı olarak kendi gelirlerinden sosyal bilimlerin gelişmesi için bir pay ayırmaya başladıklarını anlatan Davutoğlu, bu kişilerin, bu amaçla gelecekte büyük ilim adamlarının yetişeceği genç aydın adaylarına kendi imkanlarını seferber ettiklerini ifade etti.

Davutoğlu, başlangıcından kısa süre sonra kendisinin bu hareketten haberi olduğunu ve hareketin içerisinde yer aldığını ifade ederek, bir taraftan ilmi çalışmalar desteklenirken diğer taraftan Danimarka’da yaşanan karikatür krizi sırasında Hazreti Muhammed’i anlatan bir web sitesi kurulduğunu aktardı.

Dr. Sare Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti:

‘Dünyanın merhamet ve muhabbete çok ihtiyacı olan bu dönemde en anlamlı çalışmanın Peygamberimiz’i tanıtmak olduğunu düşünerek böyle bir adım attık. ‘Sonpeygamber.info’ isimli bu portalımız bugün 4 farklı dilde yayın yapmakta, çok zengin, hemen hemen ayrı bir portal kabul edilebilecek çocuk sitesini de içine almaktadır. Sivil toplum faaliyetleri aslında toplumsal bir ihtiyaç veya problemi fark edip çözümün parçası olmak üzere bir araya gelmektir. Bazen bu çalışmalar sırasında bireysel farklılıklar birlikte çalışmayı zorlaştırırken, bazen de Meridyen’de olduğu gibi zenginleşerek çoğalmayı sağlar. Oluşan bu sinerjiyle sahip olunan imkanlar bereketlenir ve hayal bile edilemeyen imkanlar ve hedeflerin vasıtası oluşur. Şu anda pek çok projenin aynı anda desteklenmesi ve yürütülmesi bu zenginlik ve sinerjinin bir sonucudur. Türkiye’nin küresel ve bölgesel açıdan öneminin arttığı bir dönemde ülkenin yeni vizyonuna uyum sağlayacak kalitede insan unsurunun yetişmesi konusunda Meridyen’in verdiği desteklerin büyük bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

Davutoğlu, derneğin titiz, birbirine saygılı, modern imkanları sonuna kadar kullanırken geleneğine sahip çıkan üyelere sahip olduğunu belirterek bu durumun takdire şayan olduğunu söyledi.

Meridyen Derneği Başkanı Saliha Büyükdeniz ise, derneğin yola çıkış noktası ve vizyonundan bahsetti.