Meridyen Derneği’nin 20. yüzyıla damgasını vurmuş ilim insanları ve aydınlarının hayatlarına tanıklık etmek üzere başlattığı “Meridyen Biyografi Konuşmaları Dizisinin dördüncü toplantısı İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. M. İhsan Karaman* ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Erdoğan*’ın “İlimle Mamur Bir Ömür: Prof. Dr. Hayrettin Karaman başlıklı konuşmalarıyla gerçekleştirilecektir.

biyografi

Tarih:      28 Kasım 2014 Cuma / 19.30 – 21.00

Yer:          Meridyen Derneği, Üsküdar

İrtibat:     0216 310 30 39

*Prof. Dr. M. İhsan Karaman Kimdir?

Prof. Dr. M. İhsan Karaman 1962 yılında İstanbul’da doğmuştur. 1986’da İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Kliniği’nde ihtisas eğitimini tamamlayarak 1991 yılında üroloji uzmanı olmuştur. 1994’de bir yıl kadar Houston-ABD’de Baylor College of Medicine’de misafir ürolog olarak çalıştıktan sonra, 1996 yılında doçent,  2008’de ise üroloji profesörü ünvanını almıştır. 2001 yılında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Şefi olan Prof.Dr. Karaman, 2013 yılında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliğine atanmıştır. Yine aynı yıl, “çocuk ürolojisi” alanında yan dal uzmanı olmuştur. Karaman, halen İstanbul Üniversitesinde “Tıp Tarihi ve Etik” alanında doktora programına da devam etmektedir.

“Prostat kanserinde güncel bilgiler ve Brakiterapi” isimli bir bilimsel kitap editörlüğü, katkıda bulunduğu 30’dan fazla kitap bölümü yazarlığı, 300’den fazla ulusal ve uluslararası alanda yayımlanmış/sunulmuş akademik çalışması ve almış olduğu 500’ün üzerinde uluslararası atıf yanında, 2012 yılında yayınlanan “Cinsel Sağlıktan Mutlu Aileye” isimli popüler eğitim kitabı mevcuttur. 2014 yılında da “Yeşilay Diyor ki!” isimli kitabı yayınlanmıştır. Karaman, birçok ulusal ve uluslar arası sempozyum, forum, kongre ve tıbbi toplantının düzenleme ve bilimsel kurulunda, ayrıca 10 tıbbi derginin hakem veya editörler kurulunda yer almıştır. Prof. Dr. Karaman, Türk Çocuk Ürolojisi Derneği’nin kurucularından olup, T.C. Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu Üroloji Müfredat Komisyonunun da üyeliğini yürütmektedir.

Halen, Dünya İslami Tıp Birlikleri Federasyonu ( FIMA ) Başkan Yardımcısı olan Karaman, mesleki faaliyetleri yanında, küresel bir sosyal sorumluluk projesi olarak, “Yeryüzü Doktorları Türkiye” adlı uluslararası bir tıbbi ve insani yardım teşkilatının kurucularından olup 10 yıl süreyle genel başkanlığını yürütmüştür. Bu çerçevede gerek insani yardım gerekse tıbbi görev ekibi gönüllüsü olarak onlarca ülkede hizmet vermiştir. Karaman, 1 Nisan 2011’de Newyork’da Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna katılarak 193 ülkenin temsilcisine, “sürdürülebilir kalkınmanın inşasında sivil toplumun rolü ve önemi” konusunda hitap etmiştir. Mayıs 2011’de İstanbul’da yapılan BM 4. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı Sivil Toplum Forumunun Koordinatörlüğünü yürütmüştür.

Öğrencilik yıllarından beri sivil toplum çalışmalarına katılan Karaman, Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi; Beşikçizade Tıp ve İnsani Bilimler Merkezi Yürütme Kurulu üyesi; Yeryüzü Doktorları Türkiye Denetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfı Tıp ve Ahlak Çalışma Grubu Başkanıdır. Karaman, 31 Ekim 2012 tarihinde de Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanlığına seçilmiştir. İngilizce ve Arapça bilen Prof. Dr. Karaman, evli ve iki çocuk babasıdır.

*Prof. Dr. Mehmet Erdoğan Kimdir?

Prof. Dr. Mehmet Erdoğan 1956 yılı Develi doğumludur. Orta öğrenimini devlet yatılı imkanlarıyla Kayseri’de tamamlamıştır. 1979 yılında Erzurum İslâmî İlimler Fakültesi, Tefsir-Hadis Bölümünden mezuniyetini takiben Aralık kazasında müftülük görevine başlamış ve 15.12.1980—15.02.1983 tarihleri arasında, Diyanet İşleri Başkanlığı Haseki Eğitim Merkezi 3. Dönem İhtisas Kursunu tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans çalışmasından sonra 1989 tarihinde İslâm Hukuku bilim dalında doktorasını tamamlamıştır. 1984 yılında bu üniversitenin Yabancı Diller Bölümüne Arapça okutmanı olarak atanmış ve İlâhiyat Fakültesinde görev almıştır. 1995 yılında  doçentlik, 2001 yılında Profesör ünvanını alan Prof. Dr. Mehmet Erdoğan halen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde İslâm Hukuku öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir. Evli ve dört çocuk babasıdır. 24 Mart 2012’den bu yana garibce.blogspot.com adresinde günlük yazılar yazmaktadır.