Meridyen Derneği’nin 20. yüzyıla damgasını vurmuş ilim insanları ve aydınlarının hayatlarına tanıklık etmek üzere başlattığı “Meridyen Biyografi Konuşmaları Dizisi”nin IX. toplantısı, 13 Mart 2015 Cuma akşamı Meridyen Derneği’nin Üsküdar’daki tarihi mekânında gerçekleşti.

Sonpeygamber.info Editörü Turgay Bakırtaş’ın moderatörlüğünde, Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı’nın katılımıyla “Klasikle Modern Arasında Bir Köprü başlığı çerçevesinde gerçekleşen program, Turgay Bakırtaş’ın selamlama konuşmasıyla başladı.

yusufziyakavakci

Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı hakkında kısa bir bilgilendirme yapan Bakırtaş, “İslam enstitülerinin akademik ortamı nasıldı?” sorusuyla sözü Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı’ya bıraktı.

yusufzkavakci

“Büyük sıkıntılarla Yüksek İslam Enstitüsü açıldığında, İstanbul’da tek imam hatip okulu vardı. Vefa Lisesi’ni bitirdikten sonra hariçten İmam Hatip Lisesi’ni okudum. Yüksek İslam Enstitüsü’nde hocalarımız arasında Mahir İz, Zekai Konrapa, Ömer Nasuhi Bilmen, Nevzat Ayasbeyoğlu, Osman Pazarlı, Nihat Sami Banarlı, Kamil Su, Mustafa Sabri Sözeri vardı. 4 yıl boyunca aşk ile şevk ile okudum. O zamanlar talebe derneğindeydim. Yüksek İslam Enstitüleri kitapların, kütüphanelerin bulunduğu yerlerde olmalıdır.”

yzk

“Süleymaniye Kütüphanesi dünyanın kalbidir,” diyen Prof. Dr. Kavakçı sözlerini, Amerika’da yapmış olduğu çalışmalarından bahsederek sonlandırdı.