Meridyen Biyografi Konuşmaları, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın katılımıyla devam ediyor.

Meridyen Derneği’nin 20. yüzyıla damgasını vurmuş ilim insanları ve aydınlarının hayatlarına tanıklık etmek üzere başlattığı ‘Meridyen Biyografi Konuşmaları Dizisi’nin yedinci toplantısı Yazar Kamil Büyüker*in moderatörlüğünde, Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. İhsan Süreyye Sırma*’nın ‘Bugünü Tarihten Okumak’ başlıklı konuşmasıyla gerçekleştirilecektir.

biyografikonusmalari

Tarih:      13 Şubat 2015 Cuma / 19:30 – 21:00

Yer:          Meridyen Derneği, Üsküdar

İrtibat:     0216 310 30 39

*Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma Kimdir?

Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, 10 Temmuz 1944 yılında Siirt’’in Pervari ilçesinde doğmuştur. İlköğrenimini Pervari’’de yaptıktan sonra, orta ve lise öğrenimini Siirt’’te tamamlamıştır. 1962 yılında girdiği Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’’ni 1966 yılında bitirmiştir. Üniversite öğrenimi sırasında, bir müddet Batman’’da Türk Petrollerinde işçi, bir müddet de Diyanet İşleri Başkanlığı’’nda memur olarak çalışmıştır.

Üniversite mezuniyetinden sonra, orta öğrenimini yapmış olduğu Siirt Lisesi’’ne öğretmen olarak atanmıştır. 1967 yılında devlet doktora burs sınavını kazanarak, İslâm Tarihi dalında doktora yapmak üzere Fransa’ya gitmiştir. Arapça öğrenimi için 1969-1970 ders yılında Tunus’’ta bulunmuştur. Zeytuna Üniversitesi’nde Arapça’ eğitiminin yanı sıra, büyük sosyolog Fadıl b.Aşur’’un derslerine devam etmiştir.

1973 yılında “İslâmî İlimler” dalında doktor ünvanıyla Türkiye’’ye dönmüştür. 1973-74 yıllarında Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü’nde İslam Tarihi hocalığı yapmıştır. 1974 yılında Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi’nde İslam Tarihi Doktoru olarak göreve başlamıştır. 1980 yılında Doçent, 1989 yılında Profesör olmuştur. 1993 yılında Sakarya Üniversitesi’ne geçmiş ve 1995 yılına kadar üniversitenin İlahiyat Fakültesinde İslam Tarihi öğretim üyeliği yapmıştır. 1995 yılında üniversiteden emekli olmuştur. 1995-1997 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlığı görevinde bulmuştur.

İslam Tarihi dalında 30 kitabı, ve 200’’ü aşkın ilmî makalesi yayınlanmıştır. Ulusal ve uluslararası bir çok konferansa katılarak tebliğler sunmuştur. Zaman, Yeni Devir, Milli Gazete, Yeni Şafak gibi gazete ve İslâm Mecmuası, YeniDünya, Bilgi ve Hikmet, Tarih Dergisi, Tarih Enstitüsü Dergisi, Tarih ve Toplum gibi değişik dergilerde tarihle ilgili makaleler yazmıştır. Kanal 7’’de dört seneyi aşkın bir süreyle “Seyahatnâme” adı altında tarih programları yapmıştır. Alanındaki araştırmalarını takip edip sürdürecek derecede Fransızca, İngilizce, Arapça, ve Farsça bilmektedir. İhsan Süreyya Sırma evli olup üç çocuk babasıdır.

*Kamil Büyüker Kimdir?

Kamil Büyüker, 1978 yılında Kırşehir’de doğmuştur. İlk, orta ve lise tahsilini Kırşehir’de tamamlamıştır. Kırşehir İmam Hatip Lisesi’nde okurken başladığı yazı hayatına 1992 yılında Ankara’da yayınlanan Çınar Dergisi temsilciliği ile sürdürmüştür. İlk yazıları da yine bu dergide yayınlanmıştır. Yaklaşık dört sene bu göreve devam etmiştir. Ahilik, Çanakkale Zaferi, Yahya Kemal gibi konularda makaleleri yayınlanmıştır. 1996 yılı sonunda Kırşehir/Toklumen Kasabasında İmam-Hatipliğe başlamıştır. 1998-2000 yılları arasında Edirne Merkez’de müezzin olarak görev almış, bu arada Edirne Meslek Yüksek Okulu Serigrafi bölümünden mezun olmuştur. Edirne’de bulunduğu senelerde Edirne Musiki Cemiyeti’ne devam etmiş, 2001-2003 yıllarında Kırşehir Merkez Müstean Camii ve Nazmi Gökbulut camiinde görevine devam etmiştir. Kırşehir’de bulunduğu yıllarda Kırşehir Musiki Cemiyeti’nde korist, solist ve yönetim kurulu üyesi olarak görev almıştır. 2003 sonu itibariyle İstanbul’a gelerek Beşiktaş’ta göreve başlamıştır. Beşiktaş’ta görev yaptığı yıllarda Üsküdar Musiki Cemiyetine devam etmiştir. 2004-2011 yılları arasında Şişli ilçesi Behram Çavuş Camiinde görev yapmış, 2011 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü’ne Diyanet Aylık Dergi koordinatörü olarak atanmıştır. 2013 yılına kadar görevine devam etmiştir. 2014 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olmuştur. Halen İstanbul Müftülüğü’nde vazife yapmakta ve Din ve Hayat Dergisinin editörlüğünü yürütmektedir. Hacer Büyüker ile evli olup Elif Rânâ ve Fatma Reyyan isimli iki kız babasıdır.

Yazıları, denemeleri Çınar (Ankara), Kum Yazıları (Ordu), Kırlangıç (Kırşehir), Koza (Sivas), Kitap Haber, Kitap Postası, Yedi İklim, Hece, Diyanet, Diyanet Avrupa, Dergâh, Söz Ola, Gülbahçesi, İkindi Yağmuru, Anadolu Çınar, Birdenbire, Biyografi Analiz, İmaret gibi dergilerde, Olay Gazetesi Kitap Eki, Yeni Şafak, Bafra Haber, Kırşehir Gerçek, Kırşehir Haber gibi gazetelerde yayınlanmıştır. 1996 yılında Çınar Dergisi’nin açmış olduğu yarışmada, makale dalında “Çanakkale Zaferini Yaşamak” isimli makalesiyle birinci olmuştur. 2003 yılında Kırşehir’de düzenlenen “1. Kırşehir Kültür Araştırmaları Bilgi Şöleni”ne katılarak “Kırşehir’in yakın tarihinde Ulemadan İki Kişi: Halil Hilmi Gürbüz ve Mehmet Emin Güneş” isimli bildiri sundu. Yine 2004 yılında düzenlenen “Ahilik Araştırmaları Sempozyumu”na “Osmanlı Arşivlerinde Ahilik ile alakalı iki belge” isimli bildiriyle katılmıştır.

Halen yazı çalışmalarına devam eden yazarın, yayınlanmış “II. Abdülhamid’in Şeyhi Şeyh Muhammed Zafir ve Ertuğrul Tekkesi (2004) Türkiye’nin Sıhhi, İçtimai Coğrafyası Kırşehri Vilayeti, İbrahim İsmail (çevirim yazı, 2003)  ve Gülistan- Ramazan İlahileri ve Kasideleri (2008) isimli üç kitabı vardır.