Meridyen Derneği’nin 20. yüzyıla damgasını vurmuş ilim insanları ve aydınlarının hayatlarına tanıklık etmek üzere başlattığı “Meridyen Biyografi Konuşmaları Dizisi”nin sekizinci toplantısı Yazar Kamil Büyüker*in moderatörlüğünde, Prof. Dr. Ali Murat Daryal*’nın “Medeniyete Farklı ve Derin Bir Bakış” başlıklı konuşmasıyla gerçekleştirilecektir.

biyografi

Tarih:      27 Şubat 2015 Cuma / 19:30 – 21:00

Yer:          Meridyen Derneği, Üsküdar

İrtibat:     0216 310 30 39

*Prof. Dr. Ali Murat Daryal Kimdir?

Ali Murat Daryal Türk İlahiyat profesörüdür. 1931’de İstanbul’da doğdu. 1950’de Taksim Erkek Lisesini, 1959’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi Bölümünü bitirdi. Aynı üniversitenin Psikoloji Bölümünden de mezun oldu. İslâmî ilimler üzerine özel dersler aldı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İslâm Araştırmaları Bölümünde asistanlık ve orta dereceli okullarda din bilgisi öğretmenliği yaptıktan sonra, 1966’da İstanbul Yüksek İslam Enstitüsüne öğretim görevlisi olarak tayin edildi. 1988’de doktorasını tamamladı, 1998’te profesör oldu. Aynı yıl yaş haddinden emekli olan Prof. Dr. Ali Murat Daryal, bir süre daha Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde sözleşmeli olarak öğretime devam etti.

Eserleri:

İslâm’ın Doğuşu ve İlk Yayılışının Psiko-sosyal Açıdan Tahlili, (doktora tezi), 1988; İFAV yayınları, 1989; Kurban Kesmenin Psikolojik Temelleri, 1980; İFAV Yayınları, 1994; Dinî Hayatın Psiko-sosyal Temelleri, İFAV Yayınları, 1994; Psiko-sosyal açıdan Medeniyetler ve Mesajları, Seyran Kitap, 1997.

*Kamil Büyüker Kimdir?

Kamil Büyüker, 1978 yılında Kırşehir’de doğmuştur. İlk, orta ve lise tahsilini Kırşehir’de tamamlamıştır. Kırşehir İmam Hatip Lisesi’nde okurken başladığı yazı hayatına 1992 yılında Ankara’da yayınlanan Çınar Dergisi temsilciliği ile sürdürmüştür. İlk yazıları da yine bu dergide yayınlanmıştır. Yaklaşık dört sene bu göreve devam etmiştir. Ahilik, Çanakkale Zaferi, Yahya Kemal gibi konularda makaleleri yayınlanmıştır. 1996 yılı sonunda Kırşehir/Toklumen Kasabasında İmam-Hatipliğe başlamıştır. 1998-2000 yılları arasında Edirne Merkez’de müezzin olarak görev almış, bu arada Edirne Meslek Yüksek Okulu Serigrafi bölümünden mezun olmuştur. Edirne’de bulunduğu senelerde Edirne Musiki Cemiyeti’ne devam etmiş, 2001-2003 yıllarında Kırşehir Merkez Müstean Camii ve Nazmi Gökbulut camiinde görevine devam etmiştir. Kırşehir’de bulunduğu yıllarda Kırşehir Musiki Cemiyeti’nde korist, solist ve yönetim kurulu üyesi olarak görev almıştır. 2003 sonu itibariyle İstanbul’a gelerek Beşiktaş’ta göreve başlamıştır. Beşiktaş’ta görev yaptığı yıllarda Üsküdar Musiki Cemiyetine devam etmiştir. 2004-2011 yılları arasında Şişli ilçesi Behram Çavuş Camiinde görev yapmış, 2011 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü’ne Diyanet Aylık Dergi koordinatörü olarak atanmıştır. 2013 yılına kadar görevine devam etmiştir. 2014 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olmuştur. Halen İstanbul Müftülüğü’nde vazife yapmakta ve Din ve Hayat Dergisinin editörlüğünü yürütmektedir. Hacer Büyüker ile evli olup Elif Rânâ ve Fatma Reyyan isimli iki kız babasıdır.

Yazıları, denemeleri Çınar (Ankara), Kum Yazıları (Ordu), Kırlangıç (Kırşehir), Koza (Sivas), Kitap Haber, Kitap Postası, Yedi İklim, Hece, Diyanet, Diyanet Avrupa, Dergâh, Söz Ola, Gülbahçesi, İkindi Yağmuru, Anadolu Çınar, Birdenbire, Biyografi Analiz, İmaret gibi dergilerde, Olay Gazetesi Kitap Eki, Yeni Şafak, Bafra Haber, Kırşehir Gerçek, Kırşehir Haber gibi gazetelerde yayınlanmıştır. 1996 yılında Çınar Dergisi’nin açmış olduğu yarışmada, makale dalında “Çanakkale Zaferini Yaşamak” isimli makalesiyle birinci olmuştur. 2003 yılında Kırşehir’de düzenlenen “1. Kırşehir Kültür Araştırmaları Bilgi Şöleni”ne katılarak “Kırşehir’in yakın tarihinde Ulemadan İki Kişi: Halil Hilmi Gürbüz ve Mehmet Emin Güneş” isimli bildiri sundu. Yine 2004 yılında düzenlenen “Ahilik Araştırmaları Sempozyumu”na “Osmanlı Arşivlerinde Ahilik ile alakalı iki belge” isimli bildiriyle katılmıştır.

Halen yazı çalışmalarına devam eden yazarın, yayınlanmış “II. Abdülhamid’in Şeyhi Şeyh Muhammed Zafir ve Ertuğrul Tekkesi (2004) Türkiye’nin Sıhhi, İçtimai Coğrafyası Kırşehri Vilayeti, İbrahim İsmail (çevirim yazı, 2003)  ve Gülistan- Ramazan İlahileri ve Kasideleri (2008) isimli üç kitabı vardır.