Meridyen Derneği’nin 20. yüzyıla damgasını vurmuş ilim insanları ve aydınlarının hayatlarına tanıklık etmek üzere başlattığı “Meridyen Biyografi Konuşmaları Dizisi”nin XI. toplantısı, 8 Mayıs 2015 Cuma akşamı Meridyen Derneği’nin Üsküdar’daki tarihi mekânında gerçekleşti.

Programda, Sonpeygamber.info editörü Turgay Bakırtaş’ın moderatörlüğünde, Dr. Tayyar Altıkulaç “Hâdimü’l – Kur’ân Bir Vakıf İnsanı-II” başlığı çerçevesinde önceki buluşmada yarım kalan anılarını paylaştı.

drtayyaraltikulac

Dr. Tayyar Altıkulaç hakkında kısa bir bilgilendirme yapan Bakırtaş, “Diyanet İşleri Başkanlığı’na geliş sürecinizden kısaca bahsedebilir misiniz?” sorusuyla sözü Dr. Tayyar Altıkulaç’a bıraktı.

“Ben, önce Diyanet’e başkan yardımcısı olarak gittim. Yüksek İslam Enstitüsü’nde hocalık hakkını kazandıktan ve tayinim yapıldıktan sonra hayatta hiç şaşmayacağını zannettiğim programım öğrenci yetiştirmek ve ilim yapmaktı. Başka hiçbir şey ne aklımdan geçiyordu ne de kulağıma geliyordu. 12 Mart muhtırası sonrası, Diyanet’te yeni bir dönemin başladığı zaman bana başkan yardımcılığı görevi teklif edildi. Öncelikli programım, öğrenci yetiştirmek ve ilim yapmak olduğu için teklife teşekkür ederek, hayır cevabını verdim. Daha sonra beni tekrar tekrar çağırdılar, utandım artık ve kabul ettim. Diyanet’teki zor organizasyon faaliyetleri o dönemde olmuştur. 5 yıl başkan yardımcılığı görevinde kaldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’ndan genel müdürlük için davet aldım. Bir müddet genel müdürlük yaptıktan sonra rahatsızlandım. Tedavi sürecinde Talim Terbiye Kurulu’na geçtim. 1978 yılının başında Bülent Ecevit hükümeti, azınlık hükümeti kuruldu. Bakanlık görevinde Dr. Lütfi Doğan vardı ve ben Diyanet İşleri Başkanlık görevine davet edildim. 1978 yılında başkanlık görevine başladım.”

taltikulacdr

Erzurum’dan kendisine gelen mektup hatırasını da kısaca anlatan Altıkulaç, sözlerine 80 döneminden bahsederek devam etti:

“Erzurum’un Pasinler ilçesinden bir muhtar bana mektup yazmıştır. Mektubun içeriğinde, alevi bir köyde cami yapmaya başladıklarını; ama güçlerinin olmadığını belirterek beni köylerine davet etmişti. Maalesef o köye gidemedim; ama o camiyi tamamladık.”

meridyenbiyografikonusmalari

Dönemin sosyal ve siyasi atmosferinin dışında, yaşanan dini olaylarından da bahseden Altıkulaç, sözlerini siyaset hayatına değinerek sonlandırdı.