Meridyen Derneği’nin 20. yüzyıla damgasını vurmuş ilim insanları ve aydınlarının hayatlarına tanıklık etmek üzere başlattığı ‘Meridyen Biyografi Konuşmaları Dizisi’nin onbirinci toplantısı Sonpeygamber.info Editörü Turgay Bakırtaş’ın moderatörlüğünde, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Tayyar AltıkulaçHâdimü’l-Kur’ân Bir Vakıf İnsan – II’ başlıklı konuşmasıyla önceki buluşmamızda yarım kalan anılarını paylaşacaktır. Toplantıya katılımınızdan memnuniyet duyarız.

biyografikonusmalari

Tarih:      08 Mayıs 2015 Cuma / 20:00 – 21:30

Yer:          Meridyen Derneği, Üsküdar

İrtibat:     0216 310 30 39

*Dr. Tayyar Altıkulaç Kimdir?

Dr. Tayyar Altıkulaç 1938 Kastamonu Devrekâni doğumludur. 13. Diyanet İşleri başkanı, XX.ve XXII. Dönem İstanbul milletvekili ve AKP kurucu üyesidir. İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü mezunudur. MEB Din Eğitimi genel müdürlüğü, Talim ve Terbiye Kurulu üyeliği, Marmara Üniversitesi ve Bakü Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültelerinde öğretim üyeliği, TDV İslâm Araştırmaları Merkezi başkanlığı ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu başkanlığı yapmıştır. Evli ve 4 çocuk babasıdır.

9 yaşında hafız olmuştur. İlköğrenimini Devrekâni’de, orta ve yüksek öğrenimini İstanbul’da yapmış ve İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’nü 1963 yılında bitirmiştir. Temmuz 1963 ile Şubat 1965 tarihleri arasında İstanbul İmam-Hatip Lisesi’nde öğretmenlik ve idarecilik yapmıştır.

15 Şubat 1965 – 15 Temmuz 1971 tarihleri arasında İstanbul ve Kayseri Yüksek İslâm Enstitülerinde öğretim üyeliği görevlerinde bulunmuş, bu arada 1967-1968 öğretim yılında Bağdat Üniversitesi’nde Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde çalışmıştır. Doktorasını tefsir dalında veren Altıkulaç’ın daha sonra sürdürdüğü görevler sırasıyla şunlardır:

Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı (15 Temmuz 1971 – 7 Eylül 1976)

MEB Din Eğitimi Genel Müdürlüğü (7 Eylül 1976 – 2 Kasım 1977)

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Üyeliği (2 Kasım 1977 – 9 Şubat 1978)

Diyanet İşleri Başkanlığı (9 Şubat 1978 – 10 Kasım 1986)

Namazlardaki temkin vakitleri 1 Ocak 1983 tarihinde, dönemin Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç tarafından kaldırılmıştır.

Diyanet İşleri Başkanlığı görevinden 10 Kasım 1986 tarihinde kendi isteği ile emekliye ayrılmıştır. Ebû Şâme el-Makdisî ve el-Murşidu’l-Veciz’i, Yüce Kitabımız Hz. Kur’ân, Tecvidü’l-Kur’ân, Zehebî ve Ma’rifetü’l-Kurra’sı, (4 cilt) isimli basılmış eserleri bulunmaktadır. Birçok uluslararası toplantılara katılarak şu tebliğlerini sundu: Kur’ân Kırâatı, Hz. Peygamber (sav)’in Örnek Ahlâkı, Hz.Peygamber (sav) Zamanında Kaza Müessesesi, Türkiye’de Din Hizmetleri, İslâm’ın Barış Anlayışı ve Bulgar Zulmü.

Azerbaycan Milli Akademisi tarafından Profesörlük unvanı verilmiş ve bu Akademinin daimi üyesi olmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığı görevinden emekli olduktan sonra, Marmara Üniversitesi ve Bakü Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültelerinde öğretim görevlisi olarak hizmet vermiş, ayrıca TDV İslâm Araştırmaları Merkezi Başkanlığı görevini yürütmüştür. Altıkulaç, 24 Aralık 1995’te yapılan genel seçimlerde İstanbul Milletvekili olarak Parlamentoya girmiştir.

2011 yılında özellikle Diyanet İşleri başkanlığı dönemine dair hatıralarının olduğu üç ciltten oluşan Zorlukları Aşarken adındaki kitabı yayınlanmıştır. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi mütevelli heyet başkanlığı görevini yürütmektedir.