Meridyen Derneği, 8 Mayıs 2014 Perşembe günü UKADER (Uluslararası Kadın ve Aile Derneği) tarafından Müslüman kadını güçlendirmek amacıyla düzenlenen “Avrupa’da Müslüman Kadın İmajı” konulu kongreye katıldı.

Kongre, “Avrupa’da Müslüman Kadın İmajı ve Algısı” konusu çerçevesinde, Avrupa’da yapılmış sokak röportajlarıyla başladı.

STK temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla üç panel ve eş zamanlı iki çalıştay şeklinde gerçekleştirilen kongrenin açılış paneli, Meryem İlayda Atlas, Aslıhan Eker, Zeynep Bayramoğlu ve Serap Cebeci’nin sunumlarıyla başladı. Katılımcıların sorularıyla birlikte, “Müslüman kadınların Türkiye’de, dünyada ve özellikle Batı’da, medya ve iş dünyasında sahip oldukları imaj ve algı” üzerine bilimsel çalışmalar ve kişisel tecrübeler paylaşıldı.

ukader

“Siyaset ve İş Dünyasında Kadının Konumu ve Müslüman Kadın İmajı” konusu çerçevesinde, moderatörlüğünü Sibel Eraslan’ın yaptığı ikinci panelde, Merve Kavakçı, Çiğdem Atabek Erdoğan, Sultan Işık ve Dr. Zehra Taşkesenlioğlu tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

Kongrenin son panelinde ise, akademisyenler tarafından, “Avrupa’daki Müslüman Kadınlar” ile ilgili yapmış oldukları bilimsel çalışmalar sunuldu.

Eş zamanlı çalıştayla devam eden kongrede, “Türkiye‘deki Kadın Sivil Toplum Örgütlerinin Kadın İmajına Yönelik Bireysel ve Kitlesel Algılamadaki Rolleri” ve “Müslüman Kadın Liderlerin İmaj Oluşturmadaki Rolleri” başlıklı konular çerçevesinde yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi.

ukader2

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ahmet Cihan’ın yaptığı toplantıda, “Sivil Toplum, Kültür ve Kadının Toplumsal Hayattaki Rolleri” hakkında katılımcılar hassasiyetlerini ve önerilerini sunarak düşüncelerini paylaştılar. Son derece verimli geçen toplantıda, formal eğitimin ve ahlaki eksiklikleri giderecek değerler eğitiminin gerekliliği ve hakikatin imajdan önemli olduğu noktalarında fikir birliğine varıldı.

Kongre, Dr. Fatma Şensoy, Belkıs Ünver ve Meridyen Derneği temsilcisi Ayşegül Nalçacı tarafından sunulan müzakere sonuç bildirgeleriyle sona erdi.

UKADER önümüzdeki dönemde de İngiltere, Fransa, Belçika, Almanya, Hollanda, Bosna-Hersek ve Makedonya gibi çeşitli Avrupa ülkelerinde “Avrupalı Müslümanlar Perspektifinden Kadın İmajı” konusu çerçevesinde uluslararası kongreler düzenlemeyi hedefliyor.