Meridyen “Mevlid Kandili Özel Programı” Prof. Dr. Mahmut KayaYrd. Doç. Dr. İbrahim Helalşah ve Mahmut El-Gafîr’in katılımıyla 10 Ocak 2015 Cumartesi akşamı Meridyen’in tarihi mekânında gerçekleşti.

Meridyen Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Saliha Büyükdeniz’in selâmlama konuşmasıyla başlayan program, Yönetim Kurulu üyesi Av. Emine Doğan’ın program içeriği ve akışı hakkında sunum ile devam etti.

mevlid

Mevlid üzerine bir sohbet gerçekleştiren Prof. Dr. Mahmut Kaya konuşmasına din ve dinin etrafında oluşan kültürleri açıklayarak başladı:

“Din ve dinin etrafında oluşan kültürler vardır. Din; o dinin kutsal kitabı olan Kur’ân-ı Kerîm ve onu bize getiren Sevgili Peygamber (sav)’imizin sünnetidir. İslam’ı kabul eden bütün milletler Türkler, Araplar, İranlılar, Çinliler, Pakistanlılar hidayete ermelerine vesile olan Sevgili Peygamberi (sav) ve O’nun insanlığa getirmiş olduğu o yüce mesajı anlamak, O’nun örnek hayatını insanlığa anlatmak için birçok eserler ortaya koymuşlardır. Eserler nesirle yazılmış olduğu gibi, büyük çoğunluğu da nazımla yazılmıştır. Çünkü şiirin insan ruhuna olan etkisi başkadır, şiirde duygu esastır. Din olgusu büyük ölçüde, özellikle halk arasında duyguya dayanır. Herkes işin esasını kavrayarak değil, büyük ölçüde yüksek duyarlılıkla, hassasiyetle dine bağlanır. İnsanın gönül dünyasını tatmin etmek, beslemek için İslami edebiyatta birçok eserler ortaya konulmuştur.”

mevlidkandiliozel

Prof. Dr. Mahmut Kaya dinin şiirdeki yerine ise şu sözleriyle değindi:

“İslam’ı kabul eden bütün milletler Efendimiz (sav)’in getirdiği o ilahi mesajı halka indirgeyebilmek için şiiri büyük ölçüde vasıta olarak kullanmışlardır. Türk edebiyatında Efendimiz (sav) için yazılan şiirler bambaşka zenginlik ifade etmektedir. İdealist şairler dini edebiyata şaheserler kazandırmışlardır. Realist şairler ise, Efendimiz (sav)’in hayatını bütün tarihi gerçekleriyle anlatan şairlerdir.”

“Bugün insanlık Efendimiz’e çok şey borçludur,” diyen Prof. Dr. Mahmut Kaya, sözlerini, Hz. Peygamber (sav)’in insanlık tarihindeki önemini vurgulayarak sonlandırdı.

mevlidkandili

Programda, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Helalşah  Kur’ân-ı Kerîm tilaveti ve ilahilerle,  Mahmut El-Gafîr Arapça Mevlid ve ilahilerle yer aldı. Peygamber Efendimiz (sav)’in dünyayı teşriflerinin 1444. senesi vesilesiyle gerçekleştirilen Mevlid Özel Programı, Onur Öner ve Erhan Bayram’ın Ney-Kemençe taksimi eşliğinde M. Ali Turan’ın seslendirdiği Türkçe Mevlid ile son buldu.

Üye ve gönüllülerin katılımıyla gerçekleşen programda, misafirlere kandil simidi, gül lokumu ve derviş çayı ikram edildi. Program sonunda ise misafirlere “Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhisselâm’ın 40 Duası” isimli kitapçık hediye edildi.