Kuruluşundan bu yana interaktif dünyada Hz. Muhammed (sav)’i en doğru ve güvenilir bilgiler ışığında tüm dünyaya tanıtmak amacıyla yayın hayatını sürdüren Sonpeygamber.info web portalı, internet sahasının dışında “Siyer Atölyesi” ve “Hadis-Siret Ödülleri” gibi organizasyonlarla da faaliyet alanlarını genişletmeye devam ediyor.

Siyer sahasında yapılan çalışmaların seyrini ve alana dair temel sorunları tartışmak, değerlendirmek ve teklifler sunmak amacıyla her sene farklı tema ve kadrolarla organize edilmesi planlanan “Sonpeygamber.info Siyer Atölyesi”nin bu yıl ikincisi düzenledi.

İlki İstanbul’da 11 Nisan 2009 tarihinde Türkiye genelinden çok sayıda genç akademisyenin de gözlemci olarak katılımıyla yapılan Siyer Atölyesi’nde “Cumhuriyet Devri Türkçe Akademik Siyer Literatürü” disiplinlerarası bir perspektifle masaya yatırılmıştı. Bu yıl gerçekleştirilen atölye çalışmasının teması ise “Siyer-Edebiyat İlişkisi” olarak belirlendi.

AKADEMİSYENLER VE YAZARLAR BİR ARAYA GELİYOR

Edebiyat Eleştirmeni Ömer Lekesiz‘in moderatörlüğünde yapılan “Sonpeygamber.info Siyer Atölyesi 2010” kapsamında Prof. Dr. Fatih Andı, Prof. Dr. Turan Koç, Prof. Dr. Zeynep Sayın, Ali Ural ve Sibel Eraslan başta olmak üzere alanlarında uzman çok sayıda akademisyen ve yazar, iki gün boyunca gerçekleştirilen dört oturumda Türkçe siyer literatürünün edebiyatla olan ilişkisi ve edebî siyer yazıcılığının günümüzde hangi metotlarla yol alabileceği konuları masaya yatırdı.

Toplantıda tebliğ sunan katılımcıların yanı sıra nitelikli bir dinleyici kitlesinin varlığı ve müzakerelere aktif katılımları bereketli bir tartışma ve istişare ortamının oluşmasını sağladı.

Meridyen Derneği tarafından organize edilen Sonpeygamber.info Siyer Atölyesi’nde, bu yıl da geniş bir katılım ve önemli bir düşünce ortamı bulunmaktaydı. Toplantının açılışı, Meridyen Derneği Başkanı H. Hümeyra Şahin’in konuşmasıyla yapıldı. Konuşmasında, toplantının ve Meridyen Derneği’nin hedeflerini sıralayan H. Hümeyra Şahin, sosyal bilimlerin günümüzde kazandığı öneme atıfla sosyal bilimler alanında çalışan çeşitli akademisyenlerin, böyle bir toplantı sebebiyle buluşmasının önemine dikkat çekti. Diğer taraftan bu yılki atölye çalışmasının konusunun siyer-edebiyat ilişkisi olması sebebiyle siyer yazıcılığını günümüzde devam ettirmeye çalışan yazarlar ile bu metinlerle bilimsel planda ilişki kuran sosyal bilimcilerin bir araya gelmesinin, siyer yazıcılığının sorunlarını tartışmada verimli bir ortam oluşturacağı vurgulandı. H. Hümeyra Şahin’in açılış konuşmasının ardından atölyenin moderatörlüğünü üstlenen Ömer Lekesiz de kısa bir konuşmayla toplantının önemine dikkat çekti.

Toplantıda sunulan tebliğlerse Meridyen Derneği tarafından ileriki bir tarihte kitaplaştırılarak yayımlanacak.

Atölye programı hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayınız