Meridyen Derneği yeni mekânının açılış toplantısını 24 Mayıs 2011 Salı günü Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara’nın katılımıyla gerçekleştirdi.

Meridyen Derneği  üyelerinin katılımıyla gerçekleşen açılışta konuşma yapan Mustafa Kara, Üsküdar’ın köklü ve manevi geçmişine atıfta bulunarak, bu mirasa sahip çıkmaya verdikleri önemi vurguladı ve bu mirası korumak adına yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

Mustafa Kara, Üsküdar Belediye Başkanı

Meridyen Derneği’nin çalışmalarını yakından takip ettiğini ve desteklediği ifade eden Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, manevî bir geçmişe sahip bu tarihî mekânın, ilmî ve akademik çalışmalarıyla tanınan Meridyen Derneği tarafından kullanılmasından büyük mutluluk duyduğunu da sözlerine ekledi. Mustafa Kara konuşmasının ardından Meridyen’e yeni mekânındaki çalışmalarında başarılar dileyerek Meridyen Derneği Başkanı H. Hümeyra Şahin ve Meridyen Derneği Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte kurdela keserek mekânın açılışını yaptı.

Meridyen Derneği Açılış Toplantısı, 24 Mayıs 2011

Açılış merasiminin ardından Meridyen Derneği Yönetim Kurulu Başkanı H. Hümeyra Şahin bir konuşma yaparak Meridyen üyelerine  kuruluşundan bu yana verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek, bugün Meridyen’in geldiği noktanın önemine değindi ve bu noktaya gelene kadar Meridyen’in geçtiği yollardan bahsetti.

Toplantı, Meridyen Derneği’nin kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği etkinlik ve projeleri anlatan bir tanıtım sunumuyla sona erdi.

İcadiye’deki küçük ofisinden Üsküdar’da 150 yıllık manevi geçmişi olan bu mekâna taşınan Meridyen, faaliyetlerini Mart ayının ikinci yarısı itibariyle geçmişte Sandıkçılar Tekkesi olarak bilinen bu tarihi mekânda sürdürüyor. 1857 yılında Şeyh İbrahim Edhem Sandukî tarafından yaptırılmış ve Rufaî Dergâhı olarak tesis edilen ve döneminde Üsküdar’daki maneviyat merkezlerinden biri olan Sandıkçılar Tekkesi, tekkelerin kapatılmasından sonra harap olmaya yüz tutmuş ve 1961 yılı başında tamamen çökmüştü. 2006 yılı itibariyle Üsküdar Belediyesi tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edildi.

Meridyen Derneği bundan sonraki çalışmalarını Dr. Fahri Atabey Cad. No:5 Sandıkçılar- Üsküdar adresindeki bu mekânda sürdürmeye devam edecek.

Meridyen Derneği