Meridyen Akademi, yurt içi ve yurt dışında akademik çalışmalarda bulunan akademisyenler arasındaki bilgi paylaşımını artırmayı ve ortak değerler etrafında ülkemize yapabileceğimiz katkıları tartışmayı hedeflemektedir. Birlikte oluşturacağımız sinerji, akademisyenliği hedefleyen gençlerimize de yol gösterici olacak, aynı zamanda onların geçmiş dönem tecrübelerinden istifade edebilmelerini sağlayacaktır.
Meridyen, beşerî ve sosyal bilimleri, insanı ve toplumu anlamanın anahtarı olarak görüp, nitelikli sosyal bilimcilerin yetişmesi için çalışmalar yapar. Beşerî ve sosyal bilimler alanında çalışan akademisyenlere klasik bir burs anlayışının dışında destek verir. Akademik referanslarla yapılan başvuruları belli kriterler dahilinde akademik kurulda değerlendirir ve uygun bulduğu proje ve çalışmaları maddi-manevi destekler.
Destek verilen akademisyenlerin çalışma yaptıkları üniversitelerden bazıları:
Meridyen Derneği’nin öncelikli amacı Sosyal Bilimler alanında Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde çalışmalar yapmakta olan ilim insanlarını desteklemek, ülkemizde bu alanda yapılmakta olan çalışmaların niteliğini arttırmak ve kendi değerleri ile ilişiğini koparmamış, dünya çapında geçerli bir ilmi geleneğin oluşumuna katkıda bulunmaktır. 2006 yılından bu yana birçok ilim insanını destekleyen Meridyen Derneği’nin, Yüksek Lisans ve Doktora Burs programı ile bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Meridyen Derneği burs müracaatları 15 Mart-15 Nisan ve 15 Ağustos-15 Eylül tarihleri arasında olmak üzere yılda iki defa gerçekleştirilir. Burs değerlendirmeleri takip eden 45 gün içerisinde tamamlanır; ilanlar 1 Haziran ve 1 Kasım tarihlerine kadar yapılır.
* Burs takvimimiz yıllara göre değişkenlik gösterebilmektedir. Güncel burs takvimimizi duyurularımızdan takip edebilirsiniz.
Bu kapsamda kabul veya ret duyuruları;
Türkiye veya yurtdışında, üniversitelerin İnsan ve Toplum Bilimleri, Sosyal Bilimler, İlahiyat, İletişim, Medya, Hukuk, İktisat gibi (Tıp, Mühendislik ve Doğa Bilimleri hariç) bir alanda Yüksek Lisans veya Doktora öğrencisi veya kabul almış öğrenci adayı olmak.
Bursiyer, kendisine tahsis edilen bursu onay tarihinden itibaren bir yıl içinde kullanmak zorundadır. Kendisi adına tanımlanmış ve onaylanmış söz konusu bursu hiçbir şekilde erteleyemez. Kullanmadığı takdirde burs hakkını kaybeder.
Büyük ölçekli burslar kapsamında rapor verme yükümlülükleri gereğince yüksek lisans ve doktora bursları alan bursiyerler araştırmaları ile ilgili olarak burslarının başlama tarihinden itibaren 6 aylık dönemi kapsayan iki raporu Meridyen Derneğine iletmekle sorumludurlar.
Dernek gerekli görülen durumlarda raporlar hakkında ek bilgi talebinde bulunabilir. Çalışma takvimi ve/ya raporlama sürecinde eksiklik olması durumunda Dernek bursta kesintiye gidebilir.
Yine büyük ölçekli burslar kapsamında yapılan bilimsel etkinliklerde ve yayınlarda Meridyen desteğinin belirtilmesi ve varsa yayın örneğinin Meridyen Akademi’ye gönderilmesi gerekmektedir. Gerekli görüldüğü takdirde ise her türlü çalışmanın Dernek faaliyetleri kapsamında sunum şeklinde değerlendirilmesi bursiyerden talep edilebilir.
Dernek vadettiği miktar ve şartlarda bursu sağlamayı taahhüt etmektedir. Ancak Meridyen Derneği, bursu aşağıdaki durumlarda feshedebilir:
Yanlış, eksik veya yalan bilgi verme,
Kanuni veya inzibati cezalar alma ve okuldan uzaklaştırılma,
Hangi nedenle olursa olsun Meridyen Derneği ile olan iletişimi kesme,
Burs sürecinde Derneğin izni dışında öğrenim yeri ve dalı değiştirme veya kendi isteği ya da herhangi bir nedenle öğrenimi bırakma,
Kendisine tahsis edilen bursu Derneğin bilgisi dışında veya Dernek tarafından kabul edilmeyen başka bir yerde ve başka bir amaçla kullanma.
Fesih gerektiren durumlarda bursiyer Dernekten aldığı burs miktarını geri ödemekle yükümlüdür.